OKULUMUZ

Polis Arması ve Yıldızı

 

 

Üzerinde ay yıldız, defne dalı ve çift başlı kartal figürü yer alan polis armasındaki figürler, özgürlük, bağımsızlık, güç, kudret, başarı, ün, şan, şöhret ve görkem gibi birçok anlam ifade ediyor. Türk Polis Teşkilatı'nın armasında yer alan her detay, ayrı değerleri simgeliyor ve tarihsel bilgi içeriyor.      

 8 KÖŞELİ YILDIZ NERDEN GELİYOR 

Türk polis armasındaki “Sekiz Köşeli Yıldız”, ilk defa Sultan Abdülaziz (1861-1876) tarafından “Nişan-ı Osmani Şemsesi” adıyla, devlet hizmetinde üstün başarılar göstermiş olan kişilere iftihar ve imtiyaz olarak verilen bir madalya şeklinde çıkartıldı. Bu “Sekiz Köşeli Yıldız” daha sonra Türk polisinin amblemi oldu.

Yıldızın etrafını saran “Defne Dalı” da başarı, ün, şan, şöhret ve görkemi temsil ediyor.  

Amblemin en alt bölümündeki “Çift Başlı Kartal” ise Selçuklu Devleti'nin (1040-1157) simgesi. Kartalın başlarından biri doğuya, diğeri batıya bakıyor ve doğu-batı hakimiyetini ifade ediyor. Ayrıca, “Çift Başlı Kartal” güç, kudret, özgürlük ve bağımsızlık anlamlarına geliyor.

Yıldızdaki yazılı etik değerler, teşkilat mensuplarının kendi kendileriyle, birbirleriyle, aileleriyle ve içinde bulundukları toplumu oluşturan insanlarla ilişkilerini anlatıyor. Emniyet Teşkilatı'nı simgeleyen yıldızın üzerinde yer alan toplam 54 etik değer, şunlardan oluşuyor:

"Atatürkçülük, iyi ahlaklı, faziletli, nezaketli, merhametli, itaatli, yurt sevgisi, izzeti nefisli, karakterli, barışçı, haysiyetli, sabırlı, doğru, tarafsız, mütevazı, mert, cesur, temkinli, soğukkanlı, güçlü, bilgili, vakarlı, feragatkar, fedakâr, intizamlı, adil, azimli, cumhuriyetçi, yasaya saygılı, yardım sever, kültürlü, diğergam, ketum, çalışkan, bayrağa saygılı, meslektaş sevgisi, vazife sevgisi, meslek sevgisi, amir sevgisi, vefakar, hak sever, ulus sevgisi, aile sevgisi, disiplinli, namuslu, saygılı, Allah korkusu, vicdan temizliği, üniformaya saygı, temiz ve sıhhatli, terbiyeli, imtizaçlı, sebatkar, mesuliyetli."

  1. Polis Atatürkçüdür 

Atatürk, Türkiye Cumhuriyetini kurup, bugünkü hür ve demokratik ortamda yaşamamızı sağlayan büyük bir insan, zaferler kazanmış büyük bir komutandır. Yıkılmış, dağılmış bir orduyu ve halkı tekrar örgütleyen büyük bir teşkilatçı, milli birlik ve beraberliğimizi sağlayan büyük bir milliyetçi ve dahi bir insandır.

İşte bu özelliklerden dolayı her Türk vatandaşının olması gerektiği gibi, her Türk Polisi de Atatürk’ün izinde olmalı yani Atatürkçü olmalıdır.

  1. Polis İyi Ahlaklıdır

Toplum içinde halkla iç içe yaşayan ve görev yapan polisin halkın değer yargılarına, inançlarına, gelenek ve göreneklerine ters düşecek davranışlar sergilemesi düşünülemez. Bunun içinde, yaşadığı toplumu oluşturan insanların düşüncelerine, inançlarına, değer yargılarına önem vermeli, bunları anlamaya çalışmalıdır. Kendisinin de aynı toplumun bir bireyi olarak bu kurallara tabi olduğunun bilincinde olması ve buna göre hareket etmesi gerekir.

Polisin görevi özde, vatandaşların kanunlara, kurallara uygun şekilde hareket etmesini sağlamak, uymayanları uyarmak, daha ileri gidenleri ise adli mercilere ulaştırmaktır. Ancak, toplumun koyduğu kurallara uymayan ve saygısı olmayan bir polisin, bu görevi hakkıyla yapabilmesi düşünülemeyeceği gibi, böyle bir polisin kurallara uymayarak vatandaşlara kötü örnek olacağı ve suça teşvik edeceği açıktır.

  1. Polis Faziletlidir

Fazilet, erdem ve iyilik aynı anlamlarda kullanılmıştır. İnsanlara iyilik yapmak, her insanın temel görevi olduğu gibi, polisin de görevi olmalıdır. Polislik mesleğini icra ederken o kadar sorunlu insanlarla karşılaşırız ki, onların sorunlarını çözmek ve yardımcı olmakla aynı zamanda iyilik yapmış oluruz. Bu noktadan bakılırsa insanlara iyilik yapmayı sevmeyenlerin polislik mesleğini seçemeyeceklerini, mesleğini gerçek anlamda ve severek icra eden bir polisin de, faziletli bir kişi olduğunu düşünebiliriz.

  1. Polis Nezaketlidir

Hiçbir insanın, hatta canlının kendisine kaba davranılmasını isteyeceği düşünülemez. Hatta birçoğumuz kaba ve kırıcı davranışın karşısındaki tepkiyi görmüş, belki de yaşamıştır. Hiç birimiz zorla, amirane bir üslupla istenen işi yapmak istemeyiz. Ancak tatlı ve nazik bir şekilde yapılan uyarıdan hepimiz memnuniyet duyarız. Öyle ise bir polis olarak biz; bize nasıl davranılmasının istiyorsak biz de başkalarına o şekilde davranmalıyız.

  1. Polis Merhametlidir

Merhamet duygusu bir insanda bulunması gereken çok önemli özelliklerdendir. Bu duygu ile insanlar zayıf, aciz durumda olan canlılara yardım eder. İhtiyaçlarını karşılar, düştükleri zor durumdan kurtarmaya çalışırlar. İnsanın yapısında bu duygu olmasaydı hiçbir canlıyı sevmez sadece ve sadece kendi refah ve mutluluğunu düşünürdü.

Şüphesiz ki merhametli olmak nasıl insanda mutlaka olması gereken bir vasıfsa poliste de aranan vasıftır. Ancak bu duygunun da dozunun iyi ayarlanması gerekir. Olması gerektiği kadar merhamete sahip olan bir polis yakın çevresinden başlayarak, halka ve suçlulara gerektiği gibi davranır. Karşısındaki suçlu bir cani dahi olsa, kendisini cezalandırıcı birim konumunda görmeden, herhangi kötü bir davranış göstermeden, ancak yeterli delilleri de toplayarak suçluyu ceza vermeye yetkili birime teslim eder. Burada önemli olan haksızlığa uğramış, suçtan zarar görmüş insanlara merhamet ederek, suçluya hak ettiği cezanın verilmesini sağlamak yanında suçluya da merhamet ederek gereğinden fazla kötü davranışta bulunmamak ve ceza vermemektir.

  1. Polis İtaatkârdır

İtaatkâr olmak kavramı kanunlar çerçevesinde istenen görevleri yerine getirme, karşı çıkmama, huzursuzluk çıkarmama kavramıdır. Yoksa olumlu, olumsuz, kanuni, gayri kanuni her isteği, her işi, her emri kayıtsız şartsız yerine getirme değildir.

Polislik mesleğinde itaat çok önemli ve yerine getirilmesi gereken bir kavramdır. Çünkü polislik mesleği ast üst ilişkisine dayanan, emir komuta zincirinin olduğu bir meslektir. Ayrıca insanın canı pahasına yaptığı, tehlikeli ve hassas bir meslek olduğundan, böyle bir meslekte itaat etmenin daha da artar. İtaat unsuru bir teşkilatta ki uyumu, koordineyi ve verimi sağlayan çok önemli unsurlardandır.

  1. Polis Yurtseverdir

Atalarımızın kan ve canları pahasına hediye etmiş oldukları bu vatanı her Türk vatandaşı gibi polis olarak bizler de sevmeli, sahip çıkmalı ve korumalıyız. Hatta biz polislere bu konuda daha da fazla görevler düşmektedir. Çünkü bizim teşkilatımız aynı zamanda kanunların ve rejimin işleyişini, devamını ve dolayısıyla devletin bekasını sağlamakla görevlendirilmiş bir teşkilattır.

Üzerinde yaşadığımız bu vatanı koruyabilmemiz, geliştirip çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkarmak için birinci koşul bu vatanı sevmektir. Gerçek sevgi bu vatanı ve üzerinde yaşayan insanları mutlu ve huzurlu edecek faaliyetler içinde bulunmak ve çok çalışmakla gösterilebilir.

  1. Polis İzzet-i Nefis Sahibidir

Her insan toplum içinde saygı duyulan bir kişi olmak ister. Ancak gerekli saygınlığın kazanılması insanın kendi davranışları ile doğrudan ilgilidir. Kişinin fikirleri, kendine, yakın çevresine ve toplumu oluşturan diğer bireylere karşı davranışları ve onlarla kurduğu iletişim onurlu, saygın bir şahsiyet veya onursuz, saygıya sahip olmayan bir şahsiyet olması konusunda belirleyicidir.

Bu nedenle biz polislerin de izzet-i nefis sahibi olması ve saygınlığını yitirecek davranışlardan kaçınması gereklidir.

  1. Polis Karakterlidir

Söylediği sözler, ifade ettiği düşüncelerle yaptığı davranışları birbirine uymayan insanlar tutarsız olarak değerlendirilirler. Bu tür insanlara etrafındaki insanlar güven duymazlar. Toplum içinde çoğunluğun kabul gördüğü, aşırı uçlara sapmayan, olumlu fikirlere sahip olup bu fikirlerine uygun bir hayat tarzı sergileyen insanlar karakterli insanlardır.

Polis vitrin gibi her zaman toplumun gözü önünde olduğundan, davranışları toplum ve medya tarafından gözlenip, irdelenir ve eleştirilir. Bu nedenle polisin düşüncelerinin iyi olması, konuşmalarının ve fiillerinin de düşünceleri yansıtıcı yani fiilleri ile doğru orantılı bir şekilde olması gerekmektedir.

  1. Polis Barışçıdır

Bütün iyi düşünceler, icatlar, dolayısıyla medeniyetin gelişmesi ancak barışçı bir ortamda gerçekleşmiştir. Çünkü insanların önce kendileriyle barışık olması, sonra toplumu oluşturan tüm insanlarla barışık olmaları, ülkelerin de birbirleriyle barışık olmasını getirecektir. Bu da dünya barışını sağlayacaktır.

Toplumdaki kötü insanlarla mücadele ederek, insanların barışçı bir ortamda yaşamasını sağlamaya çalışan bir teşkilatın mensupları olarak, bizlerin barıştan yana tavır takınmamız kaçınılmazdır.

  1. Polis Haysiyetlidir

Kendine değer vermeyen bir insanın başkasına değer vermesi mümkün değildir. Kendine değer verme, sahip olduğu değerlerin farkına varma ve bunları iyi bir şekilde kullanmaya çalışmaktır diyebiliriz.

Polis, görevini yaparken devleti temsil eder. Halkın polise bakışı sıradan bir insana bakış gibi olmadığından beklentileri de daha fazladır. Bu nedenle polisin görevi sırasında hem kendisini hem de devletin saygınlığını sarsmayacak bir hareket tarzını seçmesi, sevecen, şefkatli, kibar, kararlı ve ciddi olması gereklidir.

  1. Polis Sabırlıdır

Sabırlı olmak polislik mesleği açısından çok önemlidir. Polisin sabırlı olması, olaylar karşısında fevri davranmamasını, bunun sonucunda da başarıya ulaşmasını sağlar. Polis olarak hunhar bir cinayet işlemiş cani ile masum bir çocuğa zarar vermiş bir sapıkla, bize kötü söz ve küfürler sarf ederek tahrik edip polisin halka haksız yere zor kullanıyor imajını verdirmek isteyen gösteri gruplarıyla, şahsımıza hakaret eden, ruh sağlığı bozuk, sarhoş insanlarla karşılaşabiliriz. Bütün bunlara karşı duygusal davranmamalı, tepkimiz yerinde olmalı, sabırlı olup polis taktikleri ve kanunlar çerçevesinde problemi çözmeye çalışmalıyız. Suçlulara ceza vermeye kalkışmamalı, cezalarını adli mercilere bırakmalıyız.

  1. Polis Doğrudur

Yalan söyleme muhataplarımızı aldatacağından ve yanlış yöne sevk edeceğinden toplumsal yaşantıda çok zararlı sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle yalan söylemekten kaçınmalı, doğru konuşmalı ve doğru davranmalıyız. Bir konu ile ilgili doğru konuşamıyorsak, yalana başvurmaktansa hiç konuşmamayı tercih etmeliyiz.

Sonuçta yalancı, çıkarcı insanların ve çevrelerin yalanları ortaya çıkacak, ya adli merciler önünde ya da milletin vicdanında itibarları yok olarak cezalarını çekeceklerdir.

Devletin sosyal hayat içerisindeki aynalarından biri olan polis teşkilatı mensuplarının doğru olması, yalandan kaçınması ve doğruların yanında olması görevi gereğidir.

  1. Polis Tarafsızdır

Polisin tarafsız olması hem anayasal hem de mesleki bir görevdir. Başta çalışma arkadaşlarımız arasında tarafsızlığı gözetmeliyiz. Kimseye dilinden, mezhebinden, memleketinden, cinsiyetinden, dünya görüşünden dolayı tavır takınmamalıyız. Amir konumundaki polislerimiz emri altındaki personeli arasında bu saydığımız özelliklere göre bir ayrım yapmamalıdır. Polise müracaat eden vatandaşa karşı da giyimi, kuşamı, düşüncesi, sosyal konumu, statüsü ne olursa olsun yapılması gereken ne ise o yapılmalı ve yardımcı olunmalıdır. Polis bir olaya müdahale ettiğinde taraflardan biri kendi siyasi görüşüne yakın olsa bile tarafsız davranmalı gerekeni yapmalıdır. Çünkü polis tüm ideolojilerin üzerindedir ve herhangi bir ideolojinin tesiri altında olmamalıdır.

  1. Polis Mütevazıdır

Kişi çok güzel ve olumlu vasıflara sahip olabilir. Büyük iyilikler yapmış olabilir. Ancak önemli olan bunları kendisinin dile getirmesi değil, başkalarının dile getirmesi ve takdir etmesidir.

Kişinin, yaptığı iyiliği devamlı olarak muhatap olduğu insanların başına vururcasına her fırsatta hatırlatması o kişiyi sevimsiz ve basit duruma düşürür. Saygınlığını yitirmesine neden olur. Öyle kişilerin iyiliklerinden bile uzak durulur. Polislik mesleğini seçmiş olan bizlerin çalışma arkadaşlarımız arasında ve toplumda saygınlığımızı ve güvenilirliğimizi korumamız için mütevazı bir kişiliğe sahip olmamız gereklidir.

  1. Polis Merttir

Günlük yaşantımızda, insanlarla olan ilişkilerimizde net ve anlaşılır tavırlara sahip olmamız, kendimizi dolaylı hareketlerle değil de açıkça ifade etmemiz, sözümüzü dolandırma yerine daha anlaşılır kullanmamız, prensiplerimize uygun olmayan durumlarla karşılaştığımızda saygı ve nezaket çerçevesinde tepki göstermemiz ve insanların yüzüne karşı konuşmayı tercih edip arkasından dedikodu yapmamamız gibi davranışların hepsi mertçe davranış biçimleridir.

Mertçe, yiğitçe, erkekçe davranışı sadece erkeklerin göstermesi gerektiğini düşünmekte yanlış olur. Çünkü bu bir davranış ve kendini ifade biçimidir. Dolayısıyla bunu kadın erkek her insanın ve her polisin benimsemesi gerekir.

  1. Polis Cesurdur

Polis olarak yaptığımız görev gereği her an kendisine, başkasına veya bize zarar verebilecek tehlikeli insanlarla veya olaylarla karşı karşıya gelebiliriz. Bu gibi durumlarda, ihtiyatlı davranmayı da elden bırakmadan gerekli tedbirleri aldıktan sonra, uygun polis taktiklerini uygulayarak çekinmeden problemin çözümünü sağlamalıyız.

Cesaretin kaynağı inançtır. İyi eğitim almış, zoru başaracağına inanan, milli ve manevi değerlere bağlı, yaptığı görevin kutsallığına ve insan hayatına önem veren bir polisin tehlikeli olaylar karşısında cesaretli olması; inandığı hiçbir değeri olmayan, tek değerli şeyin kendi hayatı olduğunu düşünen bir polisinde cesaretsiz olması doğal ve kaçınılmazdır.

  1. Polis Temkinlidir

Bir olay veya problemle karşılaştığımızda, problemi tanıyıp uygun çözüm yolları uygulamak yerine, hesapsız, ölçüsüz yaklaşım gösterirsek işin sonucunda kendimize veya muhataplarımıza zarar verebiliriz.

Emniyet Teşkilatı mensubu olarak bizler, ister insan ilişkilerinde, isterse karşılaştığımız bir olayın çözümünde temkinli olmalıyız. Gerekli bilgi ve delilleri toplamadan kimseyi suçlamamalıyız. Yapacağımız davranışı ve konuşacağımız sözü önceden düşünmeli ve ona göre adım atmalıyız.

  1. Polis Soğukkanlıdır

Karşılaşılan yeni bir durum veya olay karşısında insanın telaşa kapılması, plansız hareket etmesine ve ne yapacağını bilememesine neden olur. Hâlbuki soğukkanlı olunduğunda daha sağlıklı düşünüleceğinden, probleme hemen bir çözüm bulunur ve aksaklık önlenmiş olur.

  1. Polis Güçlüdür

Polis, normal yaşamdaki insanların karşılaşamayacağı sıklıkta cinayet, ölümlü, yaralamalı kazalar, hırsızlık, gasp, toplumsal gösteriler, intihar gibi olaylar ile karşılaşır. Yine polis, halkın istirahatını huzurlu bir şekilde yapabilmesi ve birçok olayın önlenmesi için nokta, devriye, çevre koruma nöbetleri gibi hizmetleri yerine getirir. Bunları yaparken sadece gündüz değil, gece de çalışır. İşte bunlardan dolayıdır ki polislik mesleği hem bedenen hem de ruhen güçlü ve sağlıklı olmayı gerektirir.

  1. Polis Bilgilidir

Polisin yaptığı görev çok çeşitli ve karmaşıktır. Bu görevlerinde başarıya ulaşabilmesi için belli bir hayat bilgisi ve tecrübesiyle birlikte mevzuat bilgisine ihtiyaç vardır. Bu nedenle polisin görev ve yetkileri konusunda çok araştırmacı olması, yenilikleri takip etmesi, meslekle ilgili veya ilgisiz kaynaklara, kitaplara başvurması ve çok okuması gereklidir.

  1. Polis Vakardır

Vatandaşımız devletini düzenli, disiplinli, adaletli ve ciddi görmek ister. Vatandaşın bu isteğini bizim hal ve hareketlerimizle karşılamamız gerekir. Çünkü Emniyet Teşkilatı mensupları olarak devleti temsil etmekteyiz. Bu nedenle ister görev sırasında isterse görev dışında davranışlarımızın örnek bir insanda olması gerektiği gibi ağırbaşlı olmalıdır.

  1. Polis Feragatlidir

Emniyet Teşkilatı mensuplarının başarılı olmaları için gerekirse istirahatlerinden özveride bulunmaları gerekir. Polislerimiz hiçbir devlet memurunun gösteremeyeceği bir performansla ve uzun saatler mesai yaparlar. Bu yoğun ve tempolu çalışma sonucunda halkımız huzur ve sükûn içinde yaşamını sürdürmektedir.

  1. Polis Fedakârdır

Fedakârlık poliste bulunması gerekli önemli vasıflardandır. Polisin yaptığı görev ağır, zor ve yorucudur. Böyle zor şartlar altında çalışan insanın hizmet verdiği insanlara ve çevresine nezaketli davranması, güler yüz göstermesi ve görevini sürdürmeye çalışması büyük fedakârlıktır. Polisimiz gerektiğinde yemesinden, içmesinden, istirahatinden hatta canından fedakârlık yapmıştır ve yapmaya devam edecektir.

  1. Polis İntizamlıdır

Polisin sadece kılık kıyafetiyle değil, yaşantısı ile de düzenli olması gerekir. Toplumda saygınlığı olmayan, karanlık işlerle bağlantısı olduğu şüphesi bulunan kişilerle düşüp kalkmak, izbe ve nezih olmayan ortamlara gitmek, içki, kumar gibi alışkanlıklara sahip olmak, geç yatıp erken kalkamamak, zamanı iyi kullanamamak gibi davranışlar polisin düzenli olması ile bağdaşmaz.

  1. Polis Adildir

Mesleğimiz açısından adaletli olmak çok önemlidir. Polisin görevi sırasında hemşehricilik, cinsiyet, din, mezhep, felsefi inanç gibi farklılıkları göz önünde bulundurmadan muhataplarına karşı adaletli davranması, birine yakınlık gösterirken öbürüne tavır takınmaması gereklidir.

  1. Polis Azimlidir

Amacı, hayali, hedefi olmayan bir insanın yaşama ve yaşatma isteği, dolayısıyla azmi de olmaz. Bu nedenle öncelikle insan ve polis olarak önümüzde hedeflerimiz olmalıdır.

Azimli olmak, uzun vadeli hedeflerimizde bize gerektiği gibi, mesleğimizi icra ederken de gereklidir. Bulunduğumuz konum ne olursa olsun azimli çalışmalar sonucunda bir yere varabiliriz.

  1. Polis Cumhuriyetçidir

Cumhuriyetçilik, cumhuriyet yönetimine bağlılık, onu her fırsatta savunmak, onun bekası için çalışmak, varlığı için tehlike arz eden unsurları etkisiz hale getirmektir. Dolayısıyla polis cumhuriyetçidir ve cumhuriyetçi olması da kaçınılmazdır.

  1. Polis Kanunlara Saygılıdır

Polisin diğer insanlara göre kanuna daha saygılı olması ve kanuna uygun davranması zorunludur. Çünkü polis kanun adamıdır. Polis kanunlara göre işleyişin olmasını sağlamalı, kanuna aykırılık sonucunda bir karmaşa veya suç oluştuğunda müdahale etmelidir.

  1. Polis Yardımseverdir

Polisin görev ve yetkilerini açıklayan kanun olan Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanununun 1. Maddesi “Polis asayişi, amme, şahıs, tasarruf emniyetini ve mesken masuniyetini korur. Halkın ırz, can ve malını muhafaza ve ammenin istirahatını temin eder. Yardım isteyenlere yardıma muhtaç olanlara çocuk, alil ve acizleri muavenet eder. Kanun ve nizamnamelerin kendisine verdiği vazifeleri yapar” şeklindedir. Polisin tanımı olarak kabul ettiğimiz bu kanun maddesinden polislik mesleğinin özünün halka yardım olduğunu görürüz.

  1. Polis Kültürlüdür

Kültürlü polis, kişisel gelişimine önem veren, hem mesleki hem de genel konularda kaynakları araştırıp okuyan, kendisini sürekli değişime ve gelişime açık tutan, güncel olayları takip eden, iyiyi, güzeli, üstün hizmet anlayışını yakalama gayretinde olan ve aynı zamanda özel yaşantısında da bu çerçevede belli bir yaşam kalitesine ulaşma çabasında olan polistir.

  1. Polis Diğerkâmdır

Polisin, gece herkes yatağında uyurken görevinin başında uyanık bulunması, normal mesleklere göre daha fazla hayati risk taşıyan bir mesleği seçmiş olması, kanuna saygılı insanlar uğruna kanuna uymayan insanlarla mücadele etmesi birer diğerkâmlık örneğidir. Diğerkâm polis, kendisinden başka herkesin iyiliğini düşünen polis değil, kendisi ile birlikte herkesin iyiliğini düşünen polistir.

  1. Polis Ketumdur

Polislik mesleği açısından yerli yerinde konuşma ve sır saklama çok önemlidir. Polise çalıştığı birimle ilgili, çalışma arkadaşı ile ilgili veya güvenlikle ilgili birçok bilgi gelir. Bunların gereksiz olarak ilgisi olmayan kişilere söylenmesi kişilerin özlük haklarını zedeleyip toplumda ön yargılara neden olabilir. Yine bu tip konuşmalardan güvenlik zaafa uğrayabilir, hatta başarısızlıklar yaşanabilir.

  1. Polis Çalışkandır

Çalışkan polis, kendisine verilen görevi hakkı ile yerine getiren, yılmadan çalışan, aynı zamanda kendisine emir verilmeden durumdan vazife çıkaran polistir.

  1. Polis Bayrağa Saygılıdır

Vatanına, milletine, bayrağına, bağımsızlığına düşkün olmayan bir insanın bunların devamı ve bekası için çalışan meslek kolu olan polisliği sadece geçim kaygısı ile seçmiş olması mümkün değildir. Elbette ki bu mesleği çocuklarımızın rızkını temin etmek, geçimini sağlamak için yapıyoruz. Ancak mesleğimiz öyle bir meslektir ki sadece geçim kaygısı bizim mesleğimizi icra etmemizde motive edici olmaz. Her Türk vatandaşı kadar bizler de bayrağımızı ve vatanımızı seviyoruz ve korunması için ne gerekiyorsa onu yapmaya her zaman hazırız.

  1. Polis Meslektaşını Sever

Polislik mesleği birçok mesleğe göre daha zor, meşakkatli ve tehlikelidir. Polis bir haftada diğer devlet memurlarının yaptığı mesainin iki katına yakın mesai yapar. Başka bir ifadeyle polis ailesi ve çocuklarından fazla mesai arkadaşları ile birliktedir. Bu kadar uzun zaman içerisinde birlikte çalışmak zorunda olan polislerin, mesleklerinin zorluğu da düşünüldüğünde birbirlerine son derece bağlı ve tutkun olmaları, birbirlerini sevmeleri gerekir.

37.Polis Vazifesini Sever

Vazife sever polis kendisine verilen görevi zamanında ve layıkıyla yerine getirir. Görevi yerine getirirken en ince ayrıntılarına kadar inerek olumlu sonuçlanması için uğraşır. İşini tamamladıktan sonra o işi kendisine veren amirine bilgi verir. Vazifesini seven polis kendisine teslim edilen kamuya ait araçları düzenli kullanır, çalıştığı yeri temiz tutar, mesai arkadaşlarıyla iyi geçinir.

38.Polis Mesleğini Sever

İşini seven polis mesaisine şevkle gider, görevdeki kılık kıyafeti temiz, ütülü ve kılık kıyafet yönetmeliğine uygundur, bedenine gerekli bakımda özen gösterir, hangi birimde çalışıyorsa orada yapılan işi tam anlamıyla yapmaya çalışır. Çalışmaktan ve vatandaşa hizmetten zevk duyar. Amir ve üstlerine karşı saygılı, arkadaşlarına ve astlarına karşı naziktir. Yaptığı işin dünyadaki işler arasında en önemlisi olduğunun bilinci ile çalışır.

39.Polis Amirlerini Sever

Polislik mesleğinde ast rütbede olanlar üst ve amirlerine karşı saygı, itaat ve sevgi göstermelidirler. Astlar amirleri hakkında dedikodu yapmamalı aldıkları emirleri derhal yerine getirmeli, emri yorumlamamalıdırlar. Ancak kanunsuz ve konusu suç teşkil eden emerleri yerine getirmemelidirler. Astlar amirlerine ismi ile hitap etmemeli ismi ile hitap etmeli ve sen kelimesi yerine siz kelimesini kullanmalıdırlar. Kendilerinden üst rütbede birisi olduğunu düşündükleri ancak tanımadıkları kişilere efendim şeklinde hitap etmelidirler.

40.Polis Vaadinde Vefakârdır

Polislik mesleği şakaya gelmeyen, ciddi bir meslektir. Bu meslekte insanların huzurunu, can ve mal güvenliğini sağlaması söz konusudur. Böylesine önemli bir görevi ifa eden her polisin halkın ve teşkilat mensuplarının güvenini kazanabilmesi için doğru konuşması ve konuştuğunu yerine getirmesi gerekir. Yalan dolan konuşan, verdiği sözü yerine getirmeyen, hatta unutan bir polisin bu güveni kazanması mümkün değildir.

41.Polis Hakseverdir

Polislik mesleği tam bir hakseverlik mesleğidir. Gece gündüz çalışarak halkın huzurlu yaşam hakkını korumak, suçlularla mücadele ederek haksız yoldan kazanç temin edenlerin yakasına yapışıp adalete teslim etmek ve bütün bunları yaparken yine aldığı maaşta, giydiği üniformada, kullandığı araç ve teçhizatta ve içinde çalıştığı binalarda tüyü bitmemiş yetimin hakkı, vatandaşın alın teri var düşüncesiyle kılı kırk yararak özenle kullanmak, israf etmemek, suiistimal etmemek gerçek bir hakseverlik ve hakka saygıdır.

42.Polis Ulusunu Sever

Kültürümüze, değerlerimize, bayrağımıza ve milletimize bağlılık, ona hizmet etme düşüncesi polislik mesleğini seçmemizde önemli motivasyon araçlarımızdandır. Bu nedenleri de göz önünde bulundurarak seçmiş olduğumuz mesleğimizi icra ederken millet sevgisi ile hareket etmeliyiz. Milletimizin, sunulacak en kaliteli hizmete muhtaç ve layık olduğu bilinci ile doğru, dürüst ve tarafsız bir şekilde çalışmalıyız.

43.Polis Ailesini Sever

Eşler arasında manevi bir mesafe vardır ki bu zedelenmediği, sevgi ve saygı ile korunduğu sürece huzur ve mutluluk devam eder. Ailedeki bu mutluluk insanın iş hayatına olumlu olarak yansır. Bu nedenle polisin sevgi, saygı ve hoşgörü ikliminin hâkim olduğu bir aileye sahip olması ve ailesini sevmesi gerekir.

44.Polis Disiplinlidir

Polislik mesleğinin temeli disiplindir. Üniformalı olarak görev yapan ast, üst ilişkisinin ve itaatin ön planda olduğu teşkilatımızda disiplin anlayışının ayrı bir önemi vardır. Toplumun asayişini ve huzurunu temin etmek gibi ciddi bir görevi üstlenmiş olan polis teşkilatı gerektiğinde canı pahasına görev yapmaktadır. Bu nedenle yönetiminin sağlıklı olması gerekmektedir. Bu yönetim de ancak disiplin kuralları ile sağlanmaktadır.

45.Polis Namusludur

Namus kavramı toplumumuzda o kadar değerlidir ki, bunu yapılan yeminlerin namus üzerine yapılmasından anlıyoruz. Mesleğe yeni başlayan her devlet memuru gibi polislik mesleğine atanacak polis adayları da meslek yemini ederler. Böylelikle polis adayları, polislik mesleği açısından çok önemli olan mesleğin etik kurallarına uymak için verdikleri sözü toplum için önemli bir kavram olan namus kavramı üzerine bina ederek adeta perçinleştirirler.

46.Polis Saygılıdır

Polislik mesleğinin temeli disiplindir. Bu disiplin karşılıklı sevgi ve saygı gösterme anlayışına dayanır. Astlar arkadaşlarına ve üstlerine saygı duyacaklar, üstler ise astlarına sevgiyle yaklaşacaklardır. Polis halkla iç içe görev yaptığından her an toplumun değişik kesimlerinden insanlarla ilişki içerisindedir. Polis iletişim kurduğu yaşlı, genç, çocuk, bayan veya erkek herkese karşı saygı ve sevgi çerçevesinde davranmalıdır. Polisin meslektaşına ve vatandaşa karşı saygılı davranışı halkın kendisine olan güven ve itimadını artıracak aynı zamanda meslek etiğine uygun bir davranış biçimi sergilemesini sağlayacaktır.

47.Allah Korkusu

Allah’tan gerektiği gibi korkan bir polis, başka insanlara kötü muamelede bulunmaz, görevinde titiz olur, yalan söylemez, hile yapmaz, rüşvet, irtikap, ihtilas ve zimmet gibi suçlara yaklaşmaz.

48.Polis Vicdanlıdır

Polislik mesleğini icra eden bizlerin her zaman vicdanımızın sesine kulak vermemiz gerekir. İster özel ilişkilerimizde isterse mesleki tutum ve davranışlarımız sırasında vicdanımızın sesini dinlemek bizi yanlış yapmaktan koruyacaktır. Yanlış yapmışsak bile bir an önce bu yanlıştan dönmemizi sağlayacaktır.

49.Polis Üniformaya Saygılıdır

Üniformaya saygı, üniformalı iken polis meslek etiğine uygun tavırları sergilemek, yani doğru, dürüst, tarafsız, şeffaf, çalışkan olmak, kurallara uymak ve uyulması için uyarmak, iş sahiplerine kötü muamele yapmamak ile gerçekleştirilebilir.

50.Polis Temiz ve Sıhhatlidir

Polislik mesleğini icra eden bizlerin özel yaşantımızda mutlu olabilmemiz, zor şartlar altında yapılan ve fiziki güç isteyen mesleğimizde başarılı olabilmemiz sağlıklı olmaktan geçer. Sağlığımızı da ancak temizlikle, hastalandığımızda gecikmeden bir hekime başvurmakla, düzenli bir yaşantıyla, sigara ve alkol gibi alışkanlıklardan uzak durarak ve düzenli spor yaparak koruyabiliriz.

51.Polis Terbiyelidir

Polisin görev alanı çok geniştir. Bununla birlikte polis görevde veya istirahatta olsun her zaman halkla iç içedir. Bu nedenle polisin lokantada diğer adıyla restoranda adabına uygun nasıl yemek yeneceğini, sokakta, sinemada, tiyatroda, kafeteryada, pastanede nasıl davranacağını, insanlarla iletişimde uyulması gerekli olan görgü kurallarını, hastası, düğünü, cenazesi olanların usulünce nasıl ziyaret edileceğini, ortama ve mevsime göre nasıl giyinmesi gerektiğini bilmesi gereklidir. Bütün bunlar çok okumak, iyi gözlem yapmak ve bunların sonucunda elde edilen bilgileri hayata geçirmekle gerçekleştirilebilir.

52.Polis İmtizaçlıdır

Polislik mesleğini icra eden kişiler olarak bizler her zaman insanlarla birlikte çalışmak durumundayız. Bu insanların karakterleri, alışkanlıkları, hoşlandıkları şeyler, geldikleri sosyal çevre, eğitimleri, espri anlayışları ve fiziksel görünüşleri farklıdır. Bu nedenle çalışma hayatımızda bu farklılıkları gözetmeden, uyum içerisinde olmalı ve insanlarla iyi geçinmeye çalışmalıyız.

53.Polis Sebatkârdır

Polislik mesleğinde saatlerce ve uzun geceler boyu süren görevler ancak sebatla aşılır. İdealistçe çalışan bir polise bazı suçlara göz yumması ve hızının kesilmesi için önerilen rüşvet ve benzeri menfaat temin eden şeylerle mücadele ancak sebatkâr bir kişiliğe sahip olmakla gerçekleştirilebilir.

54.Polis Mesuliyetlidir

Sorumluluk bilinci taşıyan bir polis görevine bağlıdır. Görevi gereği yapılması gerekenleri içinden gelerek yapmaya çalışır. İhmalkâr davrandığında bundan masum vatandaşların zarar göreceğini bilir.